De hoorn als boodschapper en ontvanger
De vorm van de MAASHOORN verwijst op verschillende manieren naar de scheepvaart: in het beeld kan je een scheepshoorn ontdekken, maar ook refereert het aan de ontluchtingspijpen van (zee)schepen. De hoorn is gemaakt van metaalplaten, die gevouwen, geklonken en gelast worden. Daarbij zijn traditionele scheepsbouwtechnieken gebruikt. Het beeld is groot, imposant – en daardoor ook vanaf het water goed te zien.
De MAASHOORN is ontvanger en boodschapper tegelijk. Het beeld staat met de beker gekeerd naar de Nieuwe Maas. Zo ontvangt het de geluiden vanaf
het water: het klotsen, de wind, voorbijkomende schepen, meeuwen… en de industrie aan de overkant. Door de vorm en het buizenstelsel van de hoorn, maar ook door kleine technische middelen ín de hoorn, worden de geluiden uitvergroot: ze worden versterkt en krijgen resonantie. De opgevangen geluiden worden zo al bijna vanzelf een compositie. Onder aan de hoorn zit op oorhoogte een kleine luisterschelp. Als je je oor ertegenaan houdt, hoor je de muziek van de Nieuwe Maas.
film bij Suzanne Magdelijns, muziek bij Audionautix
Verbinding
Sleutelwoord voor de MAASHOORN is ‘verbinding’: verbinding met de omgeving (de kade en het water) en met de mensen – ieder met een eigen verhaal en herinnering. De MAASHOORN is gemaakt mét de mensen van Schiedam en vóór de mensen in Schiedam.